Husk sommertid natt til søndag!

Natt til søndag kl 02.00 går vi over til sommertid. Det betyr lysere ettermiddager til glede både for store og små.

1 time fram eller tilbake?

Mange sliter med å huske om klokken skal stilles fram eller tilbake. En god huskeregel kan være at klokken alltid skal stilles mot sommeren. Om våren skal klokken derfor stilles fram en time og tilbake igjen en time om høsten. Altså fram en time om våren – mot sommeren – og tilbake en time om høsten – mot sommeren.

Sommer = energisparing?

Selv om vi da får en time mindre nattesøvn natt til søndag, betyr sommertid lysere ettermiddager til glede både for store og små. Men det mange ikke vet, er at årsaken til at sommertid ble innført er energisparing.

– Sommertid ble innført første gang allerede i 1916, kan Bjørn Arctander, markedssjef i Telinet fortelle. – Tanken var å utnytte sommermånedene bedre med en time ekstra lys om kvelden, og på den måten minske energibruken.

Sommertid gir ikke lenger like stor effekt på energiforbruket som tidlig på 1900-tallet, selv om ettermiddagene blir lysere. Ifølge Jan Kristian Mardal, ENØK-ansvarlige hos Telinet Energi, kan vi likevel fortsette å fokusere på energisparing.

– Kanskje overgangen til sommertid kan være en gylden anledningen til å tenke energisparing? Varmeovner kan for eksempel skrus ned noen hakk og utebelysning kan slås av denne helgen. Og kanskje tiden er moden for å bytte bil nr 2 til en el-sykkel?

Lyst på flere tips? Følg oss på sosiale medier:

Telinet på Facebook     Telinet på Twitter     Telinet på Google+


Publisert: 28. mars 2014 | Enøk | Kommentarer er skrudd av for Husk sommertid natt til søndag!