Smarthuset gir eieren kontroll, energireduksjon og energiproduksjon

En nær fremtidsvisjon av Jan Kristian Mardal, ENØK-ansvarlig i Telinet Energi

Med enkelhet kan huseieren kontrollere lys, varme, strømforbruk, persienner, garasjeport, kamera, ventilasjon, lyd og bilde i boligen, fra fast eller mobil enhet.

Smarthuset har som alle norske hjem innen 2019, en avansert måle- og styringsenhet (AMS) som viser huseier og strømselskap energiforbruket fra time til time.

Systemet kommuniserer med hvitevarer som kjøleskap, fryseskap, oppvaskmaskin, vaskemaskin og varmtvannstank, og sørger for at det brukes minst mulig strøm når den er som dyrest om morgenen og på ettermiddagen.

Lyset slukkes i rom som ikke brukes. Varmen skrus ned når man ikke er til stede. Overskuddsstrøm fra solpaneler og vindmølle selges automatisk til strømnettet.

Huseieren forlater boligen med en lett berøring på den vegghengte skjermen som avskjedshilsen. Huset reagerer umiddelbart: Lamper slukkes, og panelovnene går i sparemodus, innbruddsalarmen aktiviseres og dørene låses.

Med all enkelhet kan han fjernåpne dører, sjekke temperaturer, sjekke kamera i inngangspartiet, fra sin telefon. Vel hjemme igjen sørger et lett fingertrykk for å tenne relevante lamper og slå av alarmen.

Varmeovnene og badstuen ble aktivisert for en time siden for at det skulle være lunt og varmt til han kom hjem, slik han hadde programmert. Kjøkkenovnen ble satt på slik at pizzaen kunne settes rett inn. Lampene dimmes, en prosjektor senkes ned fra en luke i taket, et lerret ruller ned foran bokhyllene og markisene stenger sollyset ute. Filmen starter og huseieren nyter sitt smarte hjem.


Publisert: 28. februar 2013 | Enøk, Kronikk | Kommentarer er skrudd av for Smarthuset gir eieren kontroll, energireduksjon og energiproduksjon