-Eg vil ha svela mi!

Det skjer utrolig mye spennende på transportsiden for tiden og også fergefarten er i ferd med å elektrifiseres. Slikt skaper engasjement og debatt, men denne gangen har debatten gått litt utenom det vanlige.

Agva Kraft skrev nylig på sin blogg om elektriske ferger. Veisjefen sa for knappe to år siden at det grønne skiftet i sektoren vil føre til reduksjon i utslipp tilsvarende alle bilene i Aust-Agder. Telinet Energi applauderer utviklingen som et ledd i en elektrifisering av hele transportsektoren. Samtidig er det viktig å bygge ut fornybar energi, og dette vil gå ende fortere om forbrukere og bedrifter etterspør 100% fornybar energi gjennom strømleverandører som kjøper opprinnnelsesgarantier. Både Telinet Energi og Agva Kraft kjøper opprinnelsesgarantier tilsvarende all elektrisitet de selger.

På Vestlandet er det stolte tradisjoner, og en av dem er å spise svele på de mange vakre fergeturene. Men nå har det vært stor oppstandelse fordi det store fergeselskapet Fjord 1 stenger kioskene om bord og dermed muligheten for å få nystekt svele. Administrerende direktør for Sparebanken Sogn og Fjordane, Arvid Andenæs skrev på sin facebookside innlegget «Eg vil ha svela mi», noe som har fått masse oppmerksomhet.

Og mens sveledebatten raste, skrev NRK at årsaken er at svelestekingen tar for mye strøm. Dette har vi heldigvis senere kunnet lese at bare er tull. -En typisk sveletakke på 60 cm har et forbruk på i underkant av 3000 watt, sier Bjørn Arctander, markedssjef i Telinet Energi. -Det vil si at om du steker sveler i en hel time på dem, koster det deg under 3 kroner totalt. Så kan du selv regne på hvor mye det blir per svele, fortsetter markedssjefen. -Om dette skulle gitt noe som helst effekt på en elektrisk ferge, ville jeg blitt bekymret, flirer han.

Telinet vil til slutt avslutte med å videreformidle en fergeselskapets oppskrift på sveler fra godt.no :

4 stk egg
250 g sukker
125 g margarin
1 l kulturmelk
750 g hvetemel
1.3 ss natron

Smørkrem
190 g smør
125 g sukker
190 g melis

Slik gjør du
1. Pisk egg og farin til eggedosis.
2. Smelt margarinen og bland inn i eggedosisen.
3. Ha i kulturmelken.
4. Bland inn hvetemelet litt av gangen. Og tilsett natron sist.
5. La røren svelle litt før du steker den i en panne eller på takke. De skal være ca 18. cm vide.

Telinet Energi ønsker alle lesere et smakelig måltid!


Publisert: 22. januar 2018 | Elektrisk transport, Fornybar energi | Kommentarer er skrudd av for -Eg vil ha svela mi!