Ulike former for lagring av energi

Siden Telinet Energi kom på markedet i 2003 har det skjedd en enorm utvikling innen fornybar energi. Men i motsetning til miljøskadelig produksjon stiller mye av den nye produksjonen krav til lagring. Vi trenger jo strøm selv om det er vindstille og overskyet. Her skal vi ta for oss noen interessante lagringsteknologier.

I 2007 gikk Telinet grønt. For oss innebar det en miljøsertifisering og at vi fra da kun har kjøpt strøm med opprinnelsesgaranti for fornybar energi. Dette har også skapt mye engasjement og interesse internt i bedriften og vi følger spent med på utviklingen. Tradisjonelt i Norge har vi hatt, og har fortsatt, vannkraft som en fabelaktig ressurs. Den er både fornybar og lar seg lagre i form av å ikke tappe vannmagasiner. Men vi er avhengige av nye former for fornybar energi og her kommer lagring inn i bildet. Vi vil her ta for oss noen konsepter og lagringsmetoder.

Å bruke vannkraft som batteri

Vannkraft kan raskt skrus av og på og har enorm lagringskapasitet i form av vannmagasiner. Som Agva Kraft skrev i en pressemelding kan man se for seg at Europa ikke bruker vannkraften til vanlig, men benytter vannkraft når andre fornybare kilder ikke yter midlertidig. En annen spennende metode er faktisk å pumpe vann opp igjen i magasinene. Det er fortsatt ingen som har klart å skape en perpetum mobile som Professor Baltazar synger om! Men det er overraskende hvor lite energi som trengs for å få vannet opp igjen, og i en del scenarier kan dette være lønnsomt.

Batteriteknologi

Tesla lanserte for en tid tilbake sin powerwall og det er også andre som er i gang med å lage husbatterier som typisk kan brukes i hus som produserer egen energi. I tillegg forsøker man å skape rimelige løsninger for større, sentrale batterier.

Bruke overskuddsenergi til å produsere gass

Fortumsjefen har sagt at han har sterk tro på å lagre overskuddsenergi ved å produsere gass. Siste nummer av bladet Energi omtaler et apparat fra noen forskere ved UCLA. Det kan ved hjelp av solenergi både lagre energi og produsere hydrogen. I dag er modellen mini, men den skal kunne produseres i store størrelser siden komponentene er rimelige.

Telinet følger spent med på utviklingen og vi tror energimarkedet vil endre seg dramatisk i tiden som kommer.

 


Publisert: 12. januar 2018 | Fornybar energi | Kommentarer er skrudd av for Ulike former for lagring av energi