Elbil for alle – med strøm fra fornybar energi

Ny teknologi og stor satsing på ladestasjoner gjør at du kan kjøre elbil tilsvarende strekningen Bergen-Oslo – og bedre kan det bli med et nytt direktivforslag fra EU. Men husk at strømmen må være produsert av fornybar energi for et best mulig miljøalternativ.

Tradisjonelt har elbilen blitt sett på som en mulig bil nummer 2 og kun til bruk i byene. Nå har teknologien kommet så langt at det største motargumentet til elbiler faller i grus. Enkelte elbiler har nemlig en rekkevidde opp mot 480 kilometer ifølge tall fra Bellona. Og med EUs nye direktivforslag kan det virkelig bli fart i elbil-satsingen. EUs krav til Norge kan bli mellom 50.000 og 70.000 ladepunkter innen 2020.

– Nå er elbilen på et nivå som gjør at folk faktisk kan bruke den som bil nummer én, sier Jan Kristian Mardal, ENØK-ansvarlig i Telinet Energi. – Det finnes så mange gode og miljøvennlige alternativer til fossilt brensel og elbiler er en av disse. Elbilene har ingen C02-utslipp og elbil-kjørerne er dermed med på å gjøre Norge og verden grønnere. Og med den store satsingen på ladeinfrastruktur de siste årene kan elbilen faktisk kjøre Bergen – Oslo med kun et ladestopp.

Husk strøm fra fornybar energi

Det er likevel en liten hake ved miljøalternativet. Mesteparten av strømmen vi produserer i Norge er fra miljøvennlige kilder som vannkraft. I utgangspunktet er derfor miljøgevinsten ved å bruke elbiler stor. Problemet er at store deler av norskprodusert strøm eksporteres til det europeiske strømmarkedet og at vi importerer strøm produsert fra for eksempel kullkraft. Derfor er det viktig å påvirke strømleverandørene.

– Bruker du elbil, kan du legge press på de som leverer strøm til ladestasjonene. Be om garantier på at strømmen de kjøper på kraftmarkedet er fra fornybare kilder, sier Mardal i Telinet.

Om elbiler i Norge

Norge har per i dag klart å lage vellykkede støtteordninger for elbil som for eksempel gratis offentlig parkering, redusert årsavgift og gratis tilgang på offentlige ladestasjoner. Dette har vært med å gjøre Norge til et foregangsland på elbiler. Ifølge Bellona er det nå 11 000 elbiler på norske veier.

– Vi behøver ikke å forurense mer enn nødvendig og en viktig del er å begrense C02-utslipp fra bilparken, avslutter Mardal med en klar oppfordring til oss alle om å vurdere elbil neste gang vi skal kjøpe bil.

Om Telinet Energi

Telinet Energi er en strømleverandør som kun tilbyr strømavtaler med opprinnelsesgarantier. Selskapet har siden etableringen i 2003 blitt en betydelig aktør på det norske kraftmarkedet, med fokus på konkurransedyktige strømpriser og miljø. Telinet er miljøsertifisert og tilbyr 100 % fornybar energi.

Telinet Energi styrker nå sin satsingen på miljøvennlig energi for å gjøre det enkelt for folk å anskaffe seg og ta i bruk miljøriktige produkter i hverdagen. Målet er å gjøre miljøvennlig energi og energispareprodukter lettere tilgjengelig for folk flest.

Følg oss gjerne på sosiale medier:

Telinets bedriftsblogg

Telinets Facebookside


Publisert: 20. mars 2013 | Pressemeldinger | Kommentarer er skrudd av for Elbil for alle – med strøm fra fornybar energi