Få bedrifter er miljøsertifisert

I Norge er det rundt 500 000 bedrifter, men i et av verdens rikeste land er det kun 4500 av disse som er sertifiserte gjennom den nasjonal miljøsertifiseringsordningen Miljøfyrtårn. Bærum er en av kommunene som fortsatt har et stort potensiale for å bli mer miljøvennlig.

I Oslo og Akershus finner vi mange av Norges bedrifter, og da har næringsliv og kommuner et stort ansvar for å drive et så miljøvennlig næringsliv som mulig. For 6 år siden, da Telinet ble sertifisert, var det kun 12 Miljøfyrtårnsertifiserte virksomheter i Bærum, nå er det 71 som har status som Miljøfyrtårn. Det er en solid økning, men kommunen er helt nede på 150. plass i forhold til innbyggertall. Til å være en bykommune med stor tetthet av bedrifter er forbedringspotensialet stort.

En av de Bærumsbaserte bedriftene som er sertifiserte er Telinet Energi.

– Vi har vært sertifisert i 6 år og ble resertifisert for 2. gang nå, kan en stolt markedssjef og HMS-ansvarlig fortelle. Videre sier Bjørn Arctander at hans inntrykk er at stadig flere forbrukere er opptatte av hva bedriftene gjør for miljøet.

Ifølge Arctander i Telinet innebærer ikke miljøsertifisering mye merarbeid for de ansatte og man kan styrke bedriftens miljøprofil med noen enkle grep selv om kravene for sertifisering har blitt tøffere med årene.

– Vi har blant annet lagt om systemet for avfallshåndtering, blitt mer bevisst på valg av leverandører og kjøper klimakvoter for flyreiser og bilbruk, sier han. – Det siste året har vi vært med på Earth Hour for fjerde gang, innført et fordelsprogram med miljøbevisste leverandører og ansatt en Enøk-ansvarlig. Vi driver også opplysningsarbeid, blant annet på sosiale medier.

Få energibedrifter er sertifisert

Det fins ingen formell statistikk på antall energibedrifter som er sertifiserte, men det er et lite antall på rundt 10 prosent. Det er skuffende lavt da energibedrifter har et særlig miljøansvar siden energi og miljø er tett knyttet sammen.

Telinet oppfordrer alle bedrifter med et minimum av miljøengasjement til å sertifisere seg som Miljøfyrtårn eller ISO. Ifølge Arctander er det er en prosess som tar litt tid, men som er utrolig lærerik og skaper entusiasme hos kunder og ansatte.

– Og vi oppfordrer alle våre konkurrenter om å følge etter oss å bli Miljøfyrtårn, avslutter Arctander i Telinet.


Publisert: 5. november 2013 | Pressemeldinger | Kommentarer er skrudd av for Få bedrifter er miljøsertifisert