Gjetter du hva som er hyttefavoritten?

Både badstue og vaskemaskin må se seg slått av én ting hytteeiere mener er enda viktigere

Ifølge Statistisk Sentralbyrå finnes det 416.621 hytter i Norge, og hver andre person med inntekt over 600.000 kroner har tilgang på hytte. Og da snakker vi ikke om de romantiske små og til tider vindskjeve hyttene med knitring i vedovnen og blafrende stearinlys.

Nei, for dagens moderne hytter minner stadig mer om primærboligen, og to av tre hytter har nå tilgang på strøm – noe som åpner for mange muligheter.

– Myten om den enkle plankehytta i tregrensa er en saga blott. I dag er den norske hytta en arena for så vel aktiv fritid som moderne komfort, og vi utstyrer hyttene våre deretter, sier administrerende direktør Finn Erik Arctander i Telinet Energi.

Kokkekamp

Selskapet har spurt hytteeiere om hva de har installert av elektriske hjelpemidler, og det er en klar vinner: Fryseboksen!

God mat (og drikke) hører helt klart hjemme i komfortkategorien, og det holder ikke lenger å servere mat fra suppeposer og hermetikkbokser. Nå skal kokkeferdighetene også vises på hytta, og 55.000 norske hytter har da også fryseboks slik at råvarene holder seg lenger.

Nummer to er vaskemaskinen, som finnes på 33.000 hytter. Og tredjeplassen viser med all tydelighet hvor komfortkrevende vi har blitt når det kommer til hytte. 25.000 har varmekabler innendørs.

Store forskjeller

Om knapt én av ti har varmekabler totalt, er tallet et helt annet om vi måler ut fra inntekt. 1 av 5 hytteeiere med over 900.000 kroner i årsinntekt kan nyte varme oppvarmet gulv på hytta.

I den høyeste lønnsklassen har sju prosent badstue mot tre prosent av gjennomsnittet. Andelen hytteeiere som har tørketrommel eller høytrykkspyler er også dobbelt så høy som gjennomsnittet.

Tesla brøyter vei

Faktisk er det så mange som 5.500 hytteeiere som også har motorvarmer på hytta, men det er noe annet bilrelatert som er enda hetere for tiden.

– Vi tror elbil-ladere er neste investering på hyttestrømmen, sier Arctander.

– Bare i mars i år ble det solgt over 2.800 elbiler, hvorav 1.493 var Tesla Model S, som nok kjøpes av relativt høytlønnede mennesker. Med tung bil, lang vei og utsikt til feriekøer vil nok mange av disse sikre seg effektive lademuligheter for disse i hytteveggen, legger han til.

Hva så med terrassevarmer, utendørs varmekabler, boblebad og svømmebasseng? Vel, undersøkelsen viser at omkring 2.750 hytter bruker strøm på disse tingene. Hyttekosen er helt klart ikke det den en gang var.

Moderne komfort på hytta

Her er listen over hytteeiernes mest populære elektriske hyttekomfort.


Publisert: 8. mai 2014 | Pressemeldinger | Kommentarer er skrudd av for Gjetter du hva som er hyttefavoritten?