Nå må varmepumpeinstallasjon overlates til de proffe

De siste 20 årene er det solgt 750 000 varmepumper og bare i fjor ble det solgt nærmere 70 000. Dette gir en enorm miljø- og energibesparelse, men det kan også utgjøre en miljøtrussel hvis ikke varmepumpene håndteres korrekt. Nå er det endelig blitt ulovlig å montere selv.

90 % av de solgte varmepumpene er såkalte luft til luft varmepumper. Selv om bransjen i flere år har anbefalt at kun fagpersoner skal håndterer disse, er det mange som ikke har fulgt rådet. Både useriøse aktører og Hvermannsen har montert, reparert og demontert luft til luft varmepumper. Nå er det endelig slutt.

– Det er flere grunner til at det er viktig at en varmepumpe er riktig montert, forteller Jan Kristian Mardal i Telinet Energi. – Det gir større energibesparelse, lengre levetid for pumpa og ikke minst unngår man at skadelige fluorgasser slipper ut.

Ifølge Miljødirektoratet er målet å redusere utslippet av fluorholdige gasser som bidrar til klimaendringer. Derfor må forbrukerne nå be om å få se montørens personlige F-gass-sertifikat. Dette er en følge av et EU-krav for sertifisering.

– Montører som har F-gass-sertifikat er kvalifisert for å montere og demontere varmepumper på en riktig og forsvarlig måte, fortsetter Mardal. – De kan i tillegg gi tips til hvordan pumpa kan driftes best mulig og gi mest mulig energibesparelse.

Som energiselskap med fokus på miljø, har Telinet opprettet et en egen nettside hvor strømkunder kan kjøpe energibesparende produkter som blant annet varmepumper, se nettsiden Telinet Miljøprodukter.

– Vi er glade for at det nå er et krav om at montørene må være F-gass-sertifiserte, sier Mardal. – Vi selger enten varmepumper inkludert montering eller så oppfordrer vi kundene til å bestille montering i tillegg. Montørene vi bruker er selvsagt alltid sertifiserte.

Om Telinet Energi:

Telinet Energi AS har siden etableringen i 2003 blitt en betydelig aktør på det norske kraftmarkedet. Konkurransedyktige strømpriser og miljøfokus har gjort oss til en attraktiv strømleverandør. Telinet Energi er miljøsertifisert og tilbyr 100% fornybar energi. I tillegg til å alltid tilby avtaler med fornybar energi til husholdninger og bedrifter, selger Telinet ulike energisparende produkter som varmepumper, el-sykler og sparedusj. For mer informasjon, se www.telinetprodukter.no

Følg oss på Facebook og Twitter


Publisert: 25. oktober 2013 | Pressemeldinger | Kommentarer er skrudd av for Nå må varmepumpeinstallasjon overlates til de proffe