– Nordmenn er opptatt av å spare penger, men gjør vi det?

11/02/2013 09:59

Vi nordmenn er opptatt av å spare penger og for mange er januar den største sparemåneden i året. Vi elsker å spare ved å shoppe på salg, er opptatt av hvilke dag det er billigst å kjøpe bensin og reiser til og med i hopetall over landegrensen for å spare penger på mat, alkohol og tobakk i Sverige. Men vi er ikke like opptatt av å spare penger på hverdagstjenester som bank, forsikring og strømleverandør.

Undersøkelse gjort av Forbrukerinspektørene på NRK på «Den store byttedagen» viser at det vi nordmenn er mest opptatt av akkurat nå er salg. Vi er altså mer opptatt av hvor mye vi kan spare på en ting der og da, enn å spare større summer ved å bytte leverandør av hverdagstjenester, som strøm. I følge FBI var det kun 16 % av oss har bytte strømleverandør eller abonnement på strøm det siste året.

-Det at så få som 16 % bytter strøm selv om det er mye å spre på et slikt skifte, kommer av at Nordmenn ikke tror det er så mye å spare på å bytte strømleverandør. En annen grunn kan være at mange tror det er langt mer problematisk og tidkrevende enn det faktisk er, sier Finn Erik Arctander, administrerende direktør i Telinet Energi.

Det er ikke vanskelig å bytte strømleverandør. På nettsiden www.konkurransetilsynet.no finner du den leverandøren som er billigst i ditt område, og den avtalen som passer ditt forbruksmønster best. Resten av jobben gjør strømleverandøren for deg. Eivind C. Lillesveen førstekonsulent i Konkurransetilsynet bekrefter dette.

– Det er enkelt å bytte strømleverandør. For å finne den beste avtalen kan du sammenligne produkter på Konkurransetilsynets kraftprisoversikt. Besparelsen kan være flere tusen kroner i året avhengig av forbruk, slår han fast. http://www.konkurransetilsynet.no/kraftpriser/sjekk-kraftpriser/

Selv om forskjellene i pris kan virke små, kan det være snakk om store summer dersom man summerer opp over tid.

– Om du aldri har skiftet strømleverandør noen gang, betaler du antagelig mest for strømmen av alle, sier Martin Skaug Halsos, kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet til FBI

Så hvilke type strømavtale skal man velge?

Tom Staavi i Dine Penger sier til FBI at det eneste man behøver å tenke på når man skal velge strømleverandør er om man skal velge fastpris eller spottpris. Med spottpris handler det om å finne den leverandøren som har det laveste påslaget og dette finner du lett ved å gå inn på listen til konkurransetilsynet. Oversikten viser også de billigste leverandørene på fastpris.


Publisert: 13. februar 2013 | Pressemeldinger | Kommentarer er skrudd av for – Nordmenn er opptatt av å spare penger, men gjør vi det?