Været og strømprisene uke 23

Ustabilt vær, ustabile prognoser 04/06/13

Været for inneværende uke blir dominert av svake lavtrykk over Skandinavia og et svakt høytrykk som beveger seg nordover vest for Skandinavia, og deretter nordøstover, noe som gjør at dette høytrykket bare vil påvirke været i vesentlig grad lengst nord. Et nytt høytrykk etableres over Storbritannia gjennom helgen. Dette beveger seg også nordover mot Norskehavet litt utover i kommende uke, men ser ut til å få en mer stasjonær tilstand her fra midten av uken. Prognosene spriker veldig i forhold til om dette høytrykket er i stand til å stabilisere luftmassene over Skandinavia nok til å forhindre regnbygene. Vårt beste tips at dette bare delvis blir tilfellet. Imidlertid er den synoptiske situasjonen temmelig vel-modellert. Det er med andre ord lite sannsynlig med kraftige lavtrykk fra vest ila 10-dagersperioden.

I langtidsperioden ser man en trend mot en periode (på i alle fall 2-3 dager) med tørrere vær igjen. Dette er mellom 65-70% sannsynlig, og det er 30-35% sannsynlig at denne perioden blir lenger. De resterende 30-35% er gitt et regime der et lavtrykk blir værende over Skandinavia og gjør at det våtere været fortsetter mer eller mindre uavbrutt.

Temperaturtrendene er svake grunnet liten endring av luftmasse i perioden slik at det beste estimatet er nær, eller litt over normale temperaturforhold.

Mye nedbør er fremdeles ventet over østlige Europa gjennom 10-dagersperioden. Fra slutten av helgen vil også nedbørsmengdene over Alpene tilta ifm et lavtrykk som beveger seg over området (40-80mm vil kunne falle fra søndag 9. til torsdag 13). Månedsvarselet for kontinentet antyder kjøligere vær enn normalt i perioden uke2 til uke 4 (fra 11-12. juni og ut måneden).

Prisene er ventet å stort sett forholde seg på dagens nivå, men med en svakt synkende trend grunnet fortsatt ustabile og skiftende værforhold.
Fremover mot langtidsperioden økende mulighet for (i det minste forbigående) økende priser igjen grunnet økt sannsynlighet for tørrere varsel.

 

Kind regards
StormGeo


Publisert: 5. juni 2013 | Klima, Strømprisene, Vær | Kommentarer er skrudd av for Været og strømprisene uke 23