Det grønne skiftet

Telinetbloggen Zero-konferansen

Er det noe siste dag av Zero-konferansen viser, så er det at fremtiden er elektrisk.

Telinet Energi har vært på årets Zerokonferanse, og ENØK-ansvarlig Jan Kristian Mardal oppsummerer inntrykk.

Temaet for årets konferanse er «Det Grønne Skiftet». Dagen starter med hydrogenbusstur til Powerhouse Kjørbo og omvisning på bygget som er Norges første renoverte plusshus. Det vil si at bygget produserer mer energi med solceller på taket i sitt livsløp, enn bygget forbruker i rehabilitering, drift og rivning.

På konferansen får vi høre at det må satses tungt på sykling, gange og kollektivtransport, men at mange reiser allikevel vil skje med bil i 2030. El- og hydrogenbiler er de eneste billøsningene som kan ta oss til nullutslippssamfunnet. Kommunene tenker framover. Oslo presenterer ambisjoner og planer for hvordan hovedstaden skal klare 50% utslippskutt innen 2030. Bergen og Akershus bygger transportkonsepter som peker mot 2030 og 2060. Kristiansand bygger neste generasjons energisystemer med oppvarming av bygg med saltvann fra 150 meters dyp i fjorden og ferskvann fra Otra, elva som renner gjennom byen.

Siemens viser bilder fra deres prosjekt med trailere med stativ (pantograf) på taket til elektriske vaiere, som en trikk i urbane strøk. ABB forteller om sine planer for batteridrevne skip i innseilingen og lading med landfast strøm i havnen. Telenor forteller om deres telefonbankvirksomhet som gir fattige folk tilgang til et moderne finansielt system, og muligheter for å betale for leie av deres solcellepaneler, lys og vifter i rurale områder. Differ forteller om hvordan de leier ut solarpaneler med tilhørende husholdningsapparater med finansieringsløsning pr telefon i Kenya. Scatec Solar eksporterer solkraftverk globalt. Utenriksminister Børge Brende forteller om hvordan andre lands ministre ser til Norge og spør hvordan vi har fått i gang det imponerende salget av el-biler. Kina gjør som Norge og fjerner merverdiavgift på el-biler.

Det skjer ting. Det grønne skiftet er på vei.

Følg også med på klima- og energinyheter i Telinet/Twitter og Telinet/Linkedin

Publisert: 16. november 2014 | Enøk, Fornybar energi, Klima, Kronikk, Telinet Energi | Kommentarer er skrudd av for Det grønne skiftet