Strømprisene økte med 60% i september

Strømsjokket ser ut til å gi seg

Telinet Energi holder koken i kampen med andre strømleverandører, men også våre kunder har fått merke bransjens økte strømpriser i sommer. Den første høstmåneden startet med nesten seksti prosent oppgang i innkjøpsprisene sammenlignet med i fjor.

Alle strømselskapene handler i samme marked og det gis ingen kvantumsrabatter på strøm siden det er basert på en råvarebørs (NordPool). Telinet Energi sine priser baseres altså på samme innkjøpspris som de store gigantene og som bittesmå kraftleverandører. Spotprisen på strøm på Østlandet økte med 59% fra september 2017 til i år. Dette er likevel moderat sammenlignet med sommeren som har ligget på nesten det dobbelte. Sommermånedene lå i snitt 97% høyere enn i fjor. I resten av landet er bildet omtrent det samme, bortsett fra i prisområdet Tromsø der økningen har vært enda høyere.

Økning i innkjøpspriser siden i fjor
Oslo Kr.sand Bergen Molde Tr.heim Tromsø
September 59 % 59 % 59 % 52 % 52 % 79 %
Sommeren 97 % 95 % 95 % 95 % 95 % 135 %

 

Hvis vi ser ut av vinduet nå, ser vi at den vanskelige situasjonen er i ferd med å løses. Fra å ha hatt en ekstremt tørt år, løsnet det i september og store deler av landet har fått mye nedbør. Dette får direkte innvirkning på strømprisene i et land som er så drevet av vannkraft som Norge. Vannmagasinene går fra å ha et stort underskudd til å i hvert fall nærme seg normalverdier.

Det er foreløpig for tidlig å si, men vi tror alt regnet løser situasjonen og at det ikke blir strømkrise i år. Kommer det nok regn før frosten tror vi på høyere priser enn det har vært de senere årene, men ikke ekstremt høye nivåer. Tross alt er det bedre med høye strømpriser på sommeren enn vinteren siden forbruket for de fleste er vesentlig lavere da.

I mellomtiden holder Telinet gode priser sammenlignet med andre strømselskaper på Forbrukerrådets strømprisoversikt og andre sammenligningssteder.

Du kan følge info om strømpriser på Facebook/Telinet og Telinet/Twitter.

Publisert: 2. oktober 2018 | Strømprisene, Telinet Energi, Vær | Kommentarer er skrudd av for Strømprisene økte med 60% i september