Strømsparetips for å møte økte strømpriser

De høye innkjøpsprisene på strøm i sommer har kommet som et sjokk både på fagfolk og forbrukere. Det er lite du som forbruker kan gjøre med prisene annet enn å sørge for at du har en god avtale. Men forbruket er det mange som har mulighet for å påvirke.

Den viktigste grunnen til de høye prisene er lite nedbør og høye temperaturer. Selv om vi er en del av et større marked, er den norske vannkraften en vesentlig prisdriver. Lite nedbør senker produksjonen og høye temperaturer har gjort at vann har fordampet fra elvene og vannmagasinene. I tillegg har det vært en del europeiske forhold som høye kullpriser som har påvirket prisen.

Det er ingen som vet hvordan vinteren blir, men man antar at det ikke blir en strømkrise. Det er imidlertid sannsynlig at det blir høyere priser enn normalt og folk oppfordres til å sette av noe ekstra til strømregningene. Det er i stor grad nedbøren de neste månedene og kulden i vinter som vil avgjøre hvor høye prisene blir.

Telinet Energi vil her liste opp noen enkle og omfattende tiltak du kan gjøre som vil gi stor innvirkning på strømforbruket i boligen din.

Enkle tips som gir umiddelbar effekt:

Bruk sparedusj
Dette er trolig tipset som gir deg størst effekt for minst innsats og investering. De moderne sparedusjene er langt mer behagelige å bruke enn de var før og dette gir stor besparing. To tredjedeler av strømregningen går normalt til oppvarming av rom og vann.

Fyll oppvaskmaskinen
Dette er vårt favoritt-tips fordi det sparer både kjedelig arbeid, penger og miljø. Under forutsetning av at du fyller opp oppvaskmaskinen er det faktisk mer energieffektivt å vaske opp maskinelt enn for hånd! Grunnen til dette er at mindre mengde vann blir varmet opp.

Belysning
Gå over til LED-belysning og skru av lyset i rom du ikke bruker. Det krever kanskje litt endring av vaner, men du opprettholder komforten.

Etterisolere
Dette kan være både enkelt og omfattende, men siden oppvarming er så viktig del av strømforbruket er det veldig viktig. Et tips er å se hvordan det står til med tetningslistene rundt vinduene, skifting av disse er normalt et enkelt og effektivt tiltak.

Mer omfattende, men normalt svært lønnsomme tiltak:

Varmepumpe
Det viktigste vil være å se om du kan installere en luft til luft varmepumpe. Du får gode varmepumper til rundt 20.000 kroner og dette gir normalt stort utslag på energien som går med til oppvarmingen av bolig.

Solenergi
Prisen på solfangere og solceller har gått drastisk ned de senere årene og det er mange steder det nå er blitt lønnsomt å installere et privat solkraftverk. Otovo er et selskap som både kan levere og hjelpe deg med finansieringen.

Til slutt vil vi anbefale deg å sjekke ut Enova sine hjemmesider. Enova gir både gode, faglige spareråd og informasjon om tilskuddsordninger.


Publisert: 29. august 2018 | Enøk, Strømprisene, Telinet Energi | Kommentarer er skrudd av for Strømsparetips for å møte økte strømpriser