Husker du alltid å stille klokken til sommertid?

Etter nesten en uke med ferie ble kanskje overgangen brå med både sommertid og aprilsnarr på tampen av påsken?  De fleste ønsker seg jo flere timer i døgnet, så å miste en time er ikke akkurat drømmen – men det er så absolutt verdt det når vi nå nyter godt av at kveldene er blitt lysere!

Hvorfor sommertid?
Det er ikke alle land i verden som veksler mellom sommertid og vintertid – og det stilles meg jevne mellomrom spørsmål om vi virkelig skal fortsette med dette i Norge også. Den opprinnelige årsaken til at sommertid ble innført, helt tilbake i 1916, var at den ekstra timen med lys på kvelden skulle minske energibruken vår. Så om du trodde at ENØK-tiltak var noe nytt tok du feil.

Sommertid i Norge siden 1980
Det var den amerikanske statsmannen Benjamin Franklin som alt i 1748 kom med ideen om sommertid, men det var altså ikke før under første verdenskrig i 1916 at det ble innført, og tyskerne stilte klokka en time fram for første gang.  Flere europeiske land fulgte etter, og Norge har hatt sommertid fast hvert år siden 1980.

Les mer om sommertid og energisparing i Telinets pressemelding.

PS! Er du blant dem som sliter med å huske om klokken skal stilles frem eller tilbake? Telinet har en enkel huskeregel til deg: Klokken skal alltid stilles mot sommeren. Altså – om våren frem mot sommeren, og om høsten – tilbake mot sommeren.


Publisert: 9. april 2013 | Enøk | Kommentarer er skrudd av for Husker du alltid å stille klokken til sommertid?