God jul og bedre klima

Telinetbloggen isbjørn

Telinet Energi tror vi kan få solide endringer etter Paris-avtalen. Dette er en fin ting å ta med seg inn i julefeiringen.

Det var noen nervepirrende timer forrige helg da verdensledere møttes i Paris for å få landet en avtale. Det er helt tydelig at det har skjedd noe siden tidligere forhandlinger, og vi tror USA og Kina har en nøkkelrolle her. Som vi tidligere har skrevet står disse landene for omlag halvparten av verdens CO2-utslipp, og da nytter det ikke å tenke at «det holder om noen andre ordner opp».

Som vi skrev før toppmøtet i Paris var det to hovedspørsmål det ble tatt sikte på å løse:

1)    Planen for kutt i verdens klimagassutslipp fram til 2020
2)    Den nye klimaavtalen fra 2020 og framover

Langt på overtid klarte man å komme til en global enighet rundt disse spørsmålene. Dessverre ble det ikke landet en forpliktende avrtale, men det var det heller ikke mange som har forventet. Heldigvis ligger det mye indirekte forpliktelser i bør-målene også.

Hovedmålsetningene man ble enige om var som følger: Begrense økningen i den globale gjennomsnittstemperaturen til 2ᵅC over før-industrielt nivå og etterstrebe å begrense temperaturøkningen til 1,5ᵅC.

For å nå disse målsetningene er viktige momenter varslingssystemer, overføring av økonomiske midler fra rike til fattige land og en egen ekspertkomite som skal etterstrebe at avtalen blir fulgt.

I Norge vil vi møte mye omstilling i tiden som kommer. Vi har en stor oljeindustri som antagelig må trappe kraftig ned. Samtidig har vi gode forutsetninger for, og er allerede gode på, produksjon av fornybar energi. Dessverre selges mye av «grønnheten» ut av landet ved eksport av opprinnelsesgarantier. Dette gjør at det blir mindre etterspørsel etter opprinnelsesgarantier og dermed ikke like attraktivt å produsere grønn energi som det kunne vært. Det er mange tiltak vi kan gjøre fremover, men det aller enkleste private husholdninger og bedrifter kan starte med er å velge en strømleverandør som utelukkende kjøper inn fornybar energi. Telinet er ikke alene om å gjøre dette, men det er dessverre altfor få strømleverandører som har tatt dette valget.

Til slutt vil vi ønske alle en riktig god jul!
Telinet Energi

 


Publisert: 18. desember 2015 | Fornybar energi, Klima | Kommentarer er skrudd av for God jul og bedre klima