Hva slags miljøbiler fins det?

Telinet highway

Telinet Energi har sett på ulike varianter av lavutslippsbiler. I tillegg til de mest kjente, elbilene og hybridbilene, fins det også hydrogenbiler og biler som går på biodrivstoff. Alle variantene har fordeler og ulemper.

Elbil
Elbilen går som navnet tilsier på elektrisitet, og du kan lade den hjemme eller på hurtigladestasjoner. Vi har tidligere skrevet om hva du bør passe deg for ved ladingen. Nissan Leaf og Tesla er elbiler i helt forskjellig prisklasse som virkelig har tatt av i Norge. Bilene har avgiftsfritak og en rekke andre fordeler som kjøring i kollektivfelt, gratis lading og parkering på kommunale plasser. Det største ankepunktet ved elbil er de fleste modellenes begrensede rekkevidde.

Hybrid
Hybridbilen veksler mellom en bensinmotor og en elmotor. Alle hybridbilene har lading når du kjører på bensin og plug-in hybridene kan i tillegg lades fra strømnettet. Toyota har satset sterkt på biltypen, og annen hver bil de selger er hybrid. Hybridbilene har ikke de samme økonomiske fordelene som elbil, men har til gjengjeld heller ikke den samme rekkeviddeproblematikken.

Hydrogen
Hydrogenbilen har en tank som fylles med hydrogen. Dette reagerer med oksygenet i luften i en brenselcelle og produserer elektrisitet som driver motoren. Hyundai er først ute med masseproduksjon, og flere andre produsenter er godt i gang. Fyllingen av tanken går svært raskt, og dette gjør at rekkevidde i utgangspunktet ikke er noe problem. Derimot er det et infrastrukturproblem siden man trenger en god utbygging av fyllestasjoner.

Biodrivstoff
Drivstoffet til disse bilene blir produsert fra fornybart materiale som avfall, kloakk og planteoljer. Forbrenningen frigjør som bensin CO2, men dette er karbon som materialet selv tar opp når det vokser og gror. Den store fordelen med biodrivstoff er at «vanlige» biler kan bruke det ved relativt små ombygninger av motoren. Ulempen er at stor etterspørsel etter biodrivstoff kan føre til at råvarene dyrkes på steder der det ellers ville foregått matvareproduksjon. Flere av Ruters busser går på biodrivstoff.

Hva bør man velge?
Dette er det ikke enkelt å svare på. Du må vurdere plass, pris og rekkevidde i tillegg til tilgangen på drivstoff til de ulike variantene. Telinet Miljøprodukter selger også el-sykler som vil være et fullgodt alternativ til bil for svært mange!


Publisert: 20. februar 2015 | elbil, Fornybar energi, Klima | Kommentarer er skrudd av for Hva slags miljøbiler fins det?