Fem råd til en tryggere lading av elbil

Kjører du elbilen til hytta i juleferien? Elbil-lading er en tung belastning på elektriske anlegg som ofte har tynnere ledninger enn det som godkjennes i dag, så du bør sjekke hyttas ladepunkt.

– Husk den blir kortere i kaldt vær! sier administrerende direktør Finn Erik Arctander i Telinet Energi. – I vinterkulda reduseres elbilens rekkevidde med så mye som en tredjedel, og du må lade desto mer.

I følge tester i media kan en elbil med 120 km oppgitt rekkevidde falle ned på bare 80 km rekkevidde midtvinters. Når en hurtiglading som tar 15-30 minutter bare fyller batteriet opp til 80%, kan den realistiske rekkevidden i vinterkulda ende på så lite som bare 60-70 km – halvparten av det du kanskje trodde du hadde.

– Du kan komme til å høre «Driving home for Christmas» ganske mange ganger før du kommer fram til jul, sier Finn Erik Arctander. – Lad i tide, det er ingen skam å ta en pause og lade batteriene, for å si det slik. Bruk ladepausen til å vaske frontruta og lyktene og gå en tur rundt bilen, ikke minst på vei hjem fra julemiddagen er det et godt tips!

Husk stor nok sikring

Den som plugger inn Teslaen samtidig med induksjonsovn, stekeovn, varmeskap og husets utvendige julelysshow kan fort få en mørk overraskelse.

– De som bruker elbil til daglig har nok sikret seg solid strømtilførsel hjemme, men har de tenkt på hytteveggen? Er ikke anlegget på hytta oppgradert siden bestefars tid kan den vedvarende belastningen en skrubbsulten elbil trekker være i meste laget for gamle Kulo-kabler, sier Finn Erik Arctander.

– På samme måte som vi ser det på strømnettet når alle setter juleribba i stekeovnen på julaftens ettermiddag, regner vi med at mange skal lade elbilen mens de er på julebesøk. For å unngå at sikringene ryker når skorpen på ribba skal svis, er det lurt å sjekke at strømkursen til garasjen har tilstrekkelig kapasitet.

Skal du lade i «Mode 2», som de fleste moderne elbiler foretrekker, trekker laderen mellom 8-13 Ampère, eller opp til 16A på en god dag. Dersom strømkursen til garasjen går over en ordinær 10A-sikring, gjelder det å passe følge med.

– En elbil på full lading trekker ikke mer strøm enn et par panelovner, men enhver som har slått på en liten ekstra ovn i sprengkulda vet at det kan være nok til at sikringene ryker, sier Finn Erik Arctander. – Sterk strøm gir varme, og varmgang i ledninger er en vanlig brannårsak i Norge vinterstid. Vi anbefaler brosjyren «Til deg som eier en elbil» som er utarbeidet av Statens vegvesen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Norsk Elbilforening. Brosjyren kan lastes ned her: http://elbil.no/index.php?option=com_jdownloads&Itemid=148&view=finish&cid=31&catid=8

Ladetips for elbil-eiere

  1. La en godkjent installatør sjekke strømuttaket ditt eller legge inn et nytt for hjemmelading. Noen installasjoner har 16A kurs, men for tynne ledninger enn det som godkjennes i dag. Det gi varmgang i stikkontakter være en brannfare. Dagens forskrifter for 16A kurs krever hele 4 mm² tverrsnitt. Da får du både nok strøm og sover trygt mens bilen lader.
  2. Sjekk ladekontakt og støpsel jevnlig for misfarging og eventuelle skader. Husk at du skal ha 2-3000 watt stående på hele natten. Elbilen belaster det elektriske anlegget annerledes fordi den trekker ganske mye strøm over en lang tidsperiode.
  3. Unngå skjøteledning, og må du bruke en så sjekk den for varme. Trekk kabelsnellen helt ut.
  4. Den tunge elbilladeboksen skal ikke henge og trekke i ledningen – lag gjerne en liten hylle eller heng den på en krok, og unngå fukt.
  5. Fordel strømforbruket på julaften: Når julemiddagen skal stekes kan du godt koble fra elbilen en stund.

Hva betyr kontakten for ladetiden?

  1. Den vanlige husholdningskontakten er det vanligste hjemmeladepunktet. Med 16A kurs kan du påregne 4-8 timer ladetid.
  2. Type 2 elbil-kontakt: Med 3-fase strøm og 32A kurs tar normallading 2-2,5 timer og hurtiglading 20-30 minutter.
  3. Tesla: Teslas egen kontakt trekker 250A og gir ladetid på om lag 1 time.
  4. CHAdeMO: Med 100-125A strømstyrke blir ladetiden 20-30 minutter.
  5. Combo Charging: Normallading ved 32A tar 2-2,5 timer, hurtiglading 20-30 minutter.

Mer informasjon finner du også på nettsiden www.ladestasjoner.no

 

For mer informasjon:

Finn Erik Arctander, administrerende direktør Telinet Energi

E-post: fa@telinetgruppen.no
Telefon: 917 45 052

 


Publisert: 16. desember 2014 | Pressemeldinger | Kommentarer er skrudd av for Fem råd til en tryggere lading av elbil