Hvor kommer strømmen fra?

Telinetbloggen Budstikka

Budstikka 21.08.2016

Oppslaget som viser en elbil som lades ved hjelp av et dieselaggregat skapte en god del oppmerksomhet i forrige uke og vi i Telinet var med å trekke litt på smilebåndet. Men det er også en påminnelse om en viktig ting; opprinnelsen av strømmen.

Antagelig er det ikke så ille som det ser ut til at en elbil i nødstilfelle bruker et aggregat (så sant aggregatet er godkjent for denne bruken). Det som er langt viktigere er at vi sørger for at strømmen vi til vanlig bruker både til elbil, matlaging og oppvarming kommer fra fornybare kilder.

I EØS og EU har man valgt å fokusere på hvilken vei pengene går, fordi det er dette som til syvende og sist avgjør om det blir produsert stor eller liten andel fornybar energi. Dette gjøres gjennom såkalte opprinnelsesgarantier, og trygger at grønne produsenter tjener mer på å produsere den samme mengden strøm enn for eksempel et kullkraftverk.

I Norge har det dessverre vært alt for liten fokus på denne ordningen, noe som har gjort at NVE (Norges Vassdrags- og Energidrektorat) sin varedeklarasjon for 2015 viste en fornybarandel på bare 12%. Dette kan du gjøre noe med ved å bruke din forbrukermakt. Dersom flere forbrukere velger en kraftleverandør som kun leverer 100% fornybar energi vil det føre til at den nødvendige overgangen til fornybar energi går raskere.

 


Publisert: 23. august 2016 | Fornybar energi, Klima | Kommentarer er skrudd av for Hvor kommer strømmen fra?