Slik unngår du høye strømregninger på hytta

I Norge er er det over 400 000 fritidsboliger og det er lenge siden norske hytteeiere måtte spinke og spare med strømmen for å kunne ha leselys lenger enn til klokken ni om kvelden. Nå er det på tide å fokusere på strømsparing også på hytta, slik at du unngår de store strømregningene når ferien er over.

– Mange hytteeiere ønsker seg komfort også på hytta og dagens moderne hytter minner stadig mer om primærboligen, sier Jan Kristian Mardal i Telinet Energi. – Vi gjorde tidligere i år en undersøkelse om hvilke elektriske hjelpemidler vi har installert på hytta og det er ikke så rent få. Med dette i bakhodet, er det ingen tvil om at også strømsparing på hytta bør være et tema denne sommeren.

Bruk sommeren på å gjøre enkle enøktiltak…

Nesten 80 prosent av energien som brukes i en privatbolig går til romoppvarming og tappevann og for mange fritidsboliger vil det også være en høy – om ikke høyere – andel. De største besparelsene vil du derfor få ved å redusere energiforbruket til oppvarming og varmtvann. Selv om mange enøktiltak er dyre og krevende, kan du få gjort mye på hytta i løpet av få dager uten de store kostnadene:

1.  Hvis du har dusj på hytta, husk å montere sparedusj også her.

2.  Skift til sparepærer.

3.  Sørg for at det er gode tettelister rundt vinduer og dører. Dette hindrer trekk og øker komforten i fritidsboligen.

4.  Slå av lys i rom du ikke bruker – også på hytta!

5.  På tide å bytte ut kjøleskap, fryseboks eller vaskemaskin? Husk å kjøpe energiklasse A+ eller bedre.

6.  Unngå at elektriske apparater som fjernsyn, batteriladere og datamaskiner står i standby-modus. Dette trekker overraskende mye strøm og er en unødig ENØK-felle.

7.  Bytt ut gammelt elektrisk utstyr, for eksempel eldre panelovner, disse bruker ofte mye strøm.

…. og bruk sommeren til å planlegge større enøktiltak

Større tiltak er lettest å gjennomføre når du skal rehabilitere eller pusse opp. Da har du størst mulighet til å gjøre en investering som ikke bare vil redusere strømregningen, men som også kan forbedre energimerket.

1.  Installer varmestyringssystem

2.  Bytt til 3-lags lavenergivindu

3.  Etterisoler

4.  Bytt til strømsparende utstyr

5.  Bytt varmekilde

– Noen større tiltak er også enklest å gjøre om sommeren, som for eksempel å isolere loftet, tette med lister rundt vinduer, skifte ut gamle vinduer og installere utstyr for temperaturstyring. Så bruk sommerferien godt, råder Mardal i Telinet Energi.

Om Telinet Energi

Telinet Energi AS har siden etableringen i 2003 blitt en betydelig aktør på det norske kraftmarkedet. Konkurransedyktige strømpriser og miljøfokus har gjort oss til en attraktiv strømleverandør. Telinet Energi er miljøsertifisert og tilbyr 100% fornybar energi. I tillegg til å alltid tilby avtaler med fornybar energi til husholdninger og bedrifter, selger Telinet ulike energisparende produkter som varmepumper, el-sykler og sparedusj.

Følg Telinet på Facebook og Google+


Publisert: 6. juni 2014 | Pressemeldinger | Kommentarer er skrudd av for Slik unngår du høye strømregninger på hytta