Felles kraftmarked i Europa nærmer seg

 

Norge var svært tidlig ute da det ble åpnet for konkurranse i kraftmarkedet i 1990. Noen år etter kom Sverige og den nordiske kraftbørsen NordPool ble verdens første flernasjonale børs for handel av fysisk kraft.

Senere har dette blitt videreutviklet og tirsdag 4. februar ble prisberegningen i Norden, Storbritannia og kontinentet koblet sammen. Dette innebærer at prisberegningen blir gjort felles for 75 prosent av det europeiske kraftmarkedet.

Dette innebærer ikke nødvendigvis at det er like priser i markedet, fordi man har ulike prisområder pga flaskehalser. Hvordan dette fungerer har vi omtalt i et tidligere blogginnlegg. For å utjevne områdeforskjellene er vi avhengige av at det blir bygget opp ytterligere ledningskapasitet mellom der strømmen produseres og der den forbrukes.

Samtidig som markedet samkjøres mer om mer på engrossiden jobbes det for at forbrukere også skal kunne kjøpe strøm på tvers av landegrensene. I første omgang er det snakk om å lage et felles nordisk sluttbrukermarked. Vi  i Telinet tror dette er svært viktig for å få god konkurranse og mener at en felles forbrukerlovgivning er avgjørende for at et slikt marked skal bli vellykket.

Følg med på nyheter om kraftmarkedet på Google+/Telinet og Twitter/Telinet


Publisert: 12. februar 2014 | Konkurranse, Politikk, Strømprisene | Kommentarer er skrudd av for Felles kraftmarked i Europa nærmer seg